Când nu e bine așa

Copiii sunt nealterați încă de lumea din jur. Ei nu o pot înțelege în nuanțele în care o cunoaștem noi. Ei sunt în lumea lor, unde logica și legile, formele și culorile sunt cu totul altele. Ca să poată acționa așa cum e nevoie pentru a se putea adapta în lumea noastră, au nevoie de o îndrumare care să-i ajute să se descurce în acele situații în care sunt puși, dar pe care nu le pot înțelege decât în felul lumii lor. Ceea ce fac ei este să aibă reacția pe care o cred cea mai bună, adică cel mai adesea să lase emoțiile să vorbească pentru ei sau să imite ce au văzut. Și adesea ei nu văd cele mai frumoase lucruri. Atunci răspunsul adultului care – bine intenționat fiind – îi oferă educație, este să îi reproșeze – „cum ai putut să faci așa? să nu te mai prind!” – sau să îi explice copilului că a greșit, și să îi ceară să nu mai repete. Numai că niciodată copilul nu va ști ce anume ar fi trebuit să aleagă ca să fi avut o reacție mulțumitoare pentru cei mari. El va înțelege că nu știe să acționeze așa cum trebuie, că ceva nu e în regulă cu el Dar nu va ști cum anume e bine să fi făcut. Știe ce să nu facă, dar nu știe ce să facă. La ce bun să afle că nu ar fi trebuit să strige la sora mai mică și să-i confiște păpușa, dacă el nu știe ce trebuia să înțeleagă și ce reacție să aibă atunci când ea l-a provocat? Iar reproșul și lipsa unor precizări fără echivoc nu vor rezolva nimic altceva decât să-l facă să se simtă, poate, neiubit sau nedorit.
Toți greșim. Doar că unii din noi sunt mai mici și au nevoie de îndrumare. Ei pot descoperi împreună cu noi că există moduri mai eficiente, mai ușor de acceptat de către ceilalți și, pe scurt, mai bune de a face același lucru. Și pot afla care anume sunt acele modalități. Dacă, după exemplul dat mai sus, el a fost provocat și a greșit în alegerea lui de răspuns, atunci ce ar fi trebuit să facă, în ce fel anume, cum să se gândească și cum să înțeleagă ce s-a întâmplat? Dacă a ales greșit, ce altceva ar fi trebuit să aleagă?

Ei nu au soluțiile, oricât de mult ar vrea să fie cooperanți și să respecte ce le cereți. Așadar cea mai sigură cale de a schimba comportamentul nedorit, este să le dați soluțiile. Și mai mult, să le discutați împreună atent, cu răbdare, ca să le poată înțelege. Apoi, cu prima ocazie pe care o va avea, va fi fericit să aplice soluția cea bună și să vină să vă spună ce bine a reușit.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s