Ce se face și de ce

tumblr_nisp63q5wS1qkegsbo1_500

O ședință de psihoterapie e timpul dumneavoastră pentru o privire în liniște spre sine, este timpul rezervat înțelegerii și mai cu seamă, căutării. În cabinet nu sunteți privit cu ochi critic, nici judecat pentru ceea ce sunteți, faceți sau spuneți.

Vi se vor pune întrebări despre dumneavoastră și vi se va aștepta răspunsul chiar dacă el vine peste câteva ședințe, sau se împarte în mai multe, pe măsură ce lucrurile se limpezesc. Vă puteți asuma sau nu, vă puteți lua răspunderi sau nu, vă puteți gândi la îngrijire, iubire, neglijare, negare, acceptare, la toate în legătură cu dumneavoastră. Pentru că va veni un moment când veți fi pregătit pentru fiecare din ele. Și nu va fi o împovărare ci o ușurare.
Vi se vor cere lucruri cum ar fi:

  • Să vă auto-observați și să vorbiți despre asta spontan, sau dacă aveți nevoie, după un timp de gândire. Pentru că e drept că toate vin la timpul lor, dar uneori timpul lor amenință să treacă. De aceea se pun întrebări și se caută răspunsuri.
  • Să acceptați că frecvența ședințelor se stabilește de comun acord dar ea este de minim o ședință pe săptămână. Timpul e problematic pentru toată lumea, mai ales când unii din noi au atât de mult pentru toți ceilalți, încât nu mai au loc pentru ei înșiși.
  • Să veniți regulat la ședințe iar când nu aveți chef, sunteți liber să spuneți că nu aveți chef, dar veniți.
  • Dacă nu veniți, anunțați cu minim 24 de ore înainte. Dar asta nu înseamnă că nu recuperați ședința în cel mai scurt timp. Ea trebuie recuperată. Nu se aplică atunci când e vorba despre concediu, atât al clientului cât și al terapeutului.
  • Dacă nu anunțați din timp, ședința se și recuperează, dar se și plătește, chiar dacă ea nu a avut loc. Acestea sunt reguli care se practică în toată lumea și în toate stilurile terapeutice. Apoi, e limpede, și-au dovedit necesitatea, de aceea le și respectăm ca pe un dat. Ceea ce se plătește, este rezervarea timpului terapeutului. Dar e bine de știut că o terapie bine urmată nu are astfel de întreruperi.
  • Să nu întârziați, iar dacă o faceți, e timpul dvs. pierdut, nu al terapeutului. Nu numai pentru că e de bun simț, dar și aceasta este o regulă unanim acceptată în toată lumea și în toate stilurile terapeutice.
  • Să fiți sincer și să aveți încredere. Sigur, e dreptul dvs. să alegeți în fața cui să fiți sincer, în cine să aveți încredere și în cine nu. De aceea nici nu vă va cere nimeni să spuneți totul instantaneu și renunțând la orice discernământ. Dar tot de aceea trebuie să vă alegeți ca terapeut pe omul în care simțiți că, măcar ca regulă de principiu, puteți avea încredere. Vreau să știți că și el are încredere în dvs..
  • Să înțelegeți că schimbările autentice, ca toate lucrurile mari, se obțin cu efort și constanță după un timp, nu prin farmec și după prima ședință, ori după miticele zece ședințe.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s